A projekt bemutatása

PROJEKTTÁBLA megtekintése

Zalaszentgrót Város Önkormányzata jelen pályázatban 1 db 100%-ban az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant kíván fejleszteni. A fejlesztés célja az ingatlanok energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, továbbá a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése A projektnek előre látható klímakockázat NINCS!

Az ingatlan a Városháza (8790 Zalaszentgrót, Dózsa György utca 1. Hrsz: 353/1) mely 1/1 önkormányzati tulajdon.

Általános ismertetés: A Városháza kétszintes, magastetős, U alaprajzú épülete. Hagyományos falazott szerkezettel készült, fa nyílászárókkal. A múltszázad első felében épült építménynek többszöri átalakítással alakult ki a jelenlegi állapota. Belső terei fel vannak újítva, jó állapotúak. Korábban az épületen jelentős energetikai felújítás nem volt, ezért a homlokzati szerkezetek kialakítása, anyaghasználata a ’20-’30-as éveknek felel meg. Az épületen hőszigetelés nincs, ezért a hővesztesége jelentős.

Építészeti koncepció:
Az épület energia felhasználásának optimalizálása, a tetőfödém hőszigetelése, homlokzati felújítása a cél. Az energetikai burok mentém, teljes körű külső, költségoptimalizált szintű hőszigetelés készül, a szerkezetek szükséges mértékű megbontásával, átalakításával. A homlokzati hőszigetelés előkészítéseként a rossz állapotú vakolatok és burkolatok javítása szükséges, illetve a homlokzatdíszek pontos felmérése, a hőszigetelést követő visszaépítéshez. A csatlakozó szerkezetek felújítása is fontos olyan mértékben, hogy a későbbi felújításokat ne akadályozza a hőszigetelés.

A meglévő homlokzati nyílászárók egy része korszerű fa szerkezetekre lesznek cserélve, miután a spalettákat helyre kell állítani. A kapcsolt gerébtokos szerkezeteket fel kell újítani, belső oldalon hőszigetelt szárnyakkal ellátni, tömíteni. A homlokzati nyílászáróknak a jelenlegi megjelenést kell tükrözni, a cserélt szerkezetek esetén is.

A homlokzat kombinált hőszigetelést kap szilikát, vagy szilikon kötőanyagú nemes-vakolattal, vagy homlokzatfestéssel.

A padlásfödémen kőzetgyapot hőszigetelés készül, párazáró fóliára. A padlástérben a kémények, berendezések megközelítésére padlásjárda rendszert kell kiépíteni.
Az épület vegyes fűtési megoldása egységes rendszerre lesz cserélve, kondenzációs gázkazánnal, lapradiátorokkal.

Az udvari melléképületek tetején napelem rendszer lesz kiépítve (15 kWp).

A fejlesztésről bővebb információkat az alábbi elérhetőségen kérhetnek:
Zalaszentgrót Város Önkormányzata – 8790 Zalaszentgrót, Dózsa György u. 1.
Baracskai József Polgármester
Honlap: zalaszentgrot.hu